De populariteit van payrolling verklaard
Met payrolling worden alle juridische en administratieve aspecten die bij het werkgeverschap horen, overgenomen door een payrollbedrijf. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 200.000 mensen in dienst via een dergelijke payrollconstructie. In 2009 waren dit er zo’n 150.000. Hoe kan deze toegenomen populariteit verklaard worden? In dit artikel leest u het antwoord.
Complexiteit, risico en flexibiliteit
In het Noordhollands Dagblad beschrijft Maurice Rojer, adjunct-directeur van de ABU, de Algemene Bond Uitzendondernemingen, drie redenen waarom er steeds vaker gebruik gemaakt wordt van payrollconstructies (met uitzondering van het Rijk). Ten eerste is er de toegenomen complexiteit die met het werkgeverschap gepaard gaat. Constant veranderende wetgeving maakt dat veel ondernemers, met name in het MKB, steeds meer moeite krijgen om alle juridische en administratieve aspecten van het werkgeverschap de juiste vorm te geven. Zij willen zich primair bezighouden met waar ze goed in zijn: ondernemen. In het verleden kon de salarisadministratie er vaak nog wel even bij gedaan kon worden. Met de huidige wetgeving is dat voor veel ondernemers niet realistisch meer. Uitbesteden aan een gespecialiseerd payrollbureau is hierdoor een stuk aantrekkelijker geworden.
Ten tweede is het werkgeverschap de laatste tijd steeds risicovoller geworden. Een bakker die te maken krijgt met een langdurig arbeidsongeschikt personeelslid zal deze twee jaar door moeten betalen. Bovendien zal er dan een tijdelijke kracht in dienst genomen moeten worden. Wanneer er echter gebruik gemaakt wordt van een payrollbureau, neemt dit alle risico’s die met het werkgeverschap gepaard gaan, over.
Ten derde speelt payrolling in op de grote behoefte aan flexibiliteit, met name bij grote bedrijven. Met payrolling wordt het aannemen en weer afstoten van personeel op eenvoudige wijze gefaciliteerd. Zo kan een bedrijf snel inspelen op veranderende marktomstandigheden. Dit voordeel van payrolling werd onlangs bevestigd door een uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan oordeelde in november namelijk dat payrollbureaus juridisch gezien dezelfde status hebben als uitzendbureaus. Dit betekent in de praktijk dat medewerkers die via payrolling in dienst zijn, onder dezelfde flexregels vallen als uitzendkrachten. Hierdoor kunnen werkgevers ook payrollers voor vijfenhalf jaar flexibel in dienst nemen, dus zonder dat er in die periode een vast contract aangeboden hoeft te worden. In het geval van ‘reguliere werknemers’ is dat maximaal twee jaar.
Zelf ook van payrolling gebruik gaan maken?
Overweegt u zelf ook over te stappen op payrolling en gebruik te gaan maken van de bovengenoemde voordelen? Wellicht heeft u dan al ondervonden dat u uit talrijke aanbieders van payroll kunt kiezen. Het is dan ook verstandig om een goede vergelijking te maken tussen meerdere opties voordat u een definitieve keuze maakt. Vraag bijvoorbeeld meerdere offertes aan, net als referenties van andere bedrijven die al samenwerken met uw mogelijke payroll-partner. Op de website van J&M Personeelsdiensten vindt u een eerste voorbeeld van een gerenommeerd en landelijk opererend payrollbureau dat u uitstekend van dienst kan zijn.